tisdag 15 maj 2018

Lite om hur jag tänker


Jag vill bli ekonomisk fri. Det är mitt yttersta mål och det är vägen dit jag vill berätta om genom att ha den här bloggen. Genom att skära hårt i mina utgifter har jag börjat på en inslagen väg som för mig hittills enbart är positiv.
Jag känner mig precis lite som Neo i Matrix som en annan bloggare jämfört med, Mr Money Mustache, i ett av hans tidiga inlägg. Det här uppvaknandet har varit omvälvande för mig. Det konstiga är att jag kunde tänka nytt från dag 1, som om en pollett ramlade ner, när jag väl förstod vad det handlade om och kunde se vilka möjligheter som nu låg framför mig.

Även om jag inte gjort ALLA förändringar ännu så känner jag att jag har rätt tänk kring ramarna. Visst, t ex matkostnaderna är kvar och ju fortare jag sätter igång med en justering där desto bättre. Min genomgång av andra räkningar, försäkringar osv har gjort mycket. De stora utgifterna gick dock till annat än räkningar, och det där ”annat” har varit så förvånansvärt lätt att göra avkall på och vips hade jag 50% av min inkomst kvar. Jag kan tillägga att jag bor hyfsat billigt, är delägare i ett lågbelånat hus i bra läge nära vatten och även om jag har lån så är det inte miljoner det handlar om. Tyvärr har huset högt taxeringsvärde så ve den dagen som en eventuell procentuell fastighetsskatt införs igen (här utför jag korstecknet för att mota fan i grind).

Den ekonomiska friheten jag eftersträvar har flera syften. Jag vill kunna välja vad jag vill göra i framtiden utan att känna tvång. Om jag vill fortsätta arbeta i någon omfattning så kommer jag att göra det frivilligt, när jag vill om jag vill. Vill jag gå i pension tidigare så ska jag kunna göra det. Eller så vill jag bara kunna gå ned rejält i arbetstid några år innan pension. Ekonomisk frihet är dock bara en del i paketet. För mig ingår fler delar som liksom kommit till efterhand, som en följdeffekt av mitt nya tänkande kring ekonomi. 

Jag tycker om att laga mat, där kommer jag också lägga en hel del tid. Jag vill äta bättre, nyttigare, godare. Jag vill ge mig själv ytterligare möjligheter till fritid för att kunna vara ute mer i skog och mark. Jag vill träna, få bättre kondition. Jag har varit ”periodare” när det gäller träning, jag vill kunna få in träningen till vardags så det blir enklare att bara do it för att automatiskt över tid må bättre fysiskt och psykiskt. Det är konstigt det där med att det kommer till flera saker när man siktar på ekonomisk frihet, jag har sett att det även ”drabbat” andra bloggare. Livsomställningen handlar alltså om mer än bara ekonomi. 

Däremot har jag inga planer på att utöka mitt sociala liv i någon större utsträckning när jag blir ”fri”. Som att gå med i föreningar eller dylikt, utöka umgängeskretsen osv. Jag har en sambo, jag har några vänner, men jag gillar att inte träffa folk hela tiden, varje dag. Jag är social, jo, men jag tycker också om att vara ensam. Om jag skulle göra något så skulle det vara att kanske luncha med människor som jag inte träffar så ofta, jag som fri, de som kvarvarande fast i ekorrhjulet 😊

3 kommentarer:

 1. Hej där bloggkompis. Här kommer ett tips angående bloggen; lägg till en sån där lista med favoritbloggar på din blogg där du tipsar om andra bloggar du läser. Det brukar vara intressant för läsarna och det kommer också innebära att de som du länkar till kan bli intresserade av att länka tillbaka till dig. På det sättet sprider man kunskap och skapar bättre bloggar. Ha en fortsatt go dag i solen!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar! Ledsen för sent svar, är på resande fot. Absolut en bra idé, ska ordna det så snart jag är hemma igen. Finns fler saker jag vill göra efterhand när jag klurat ut hur jag vill ha det. Kommer länka till dig bla, läst en hel del matnyttigt på din sida. Mvh EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra. Ha en fortsatt go kväll!

   Radera